Insuline Resistentie (I.R.)
Insuline resistentie (I.R.) is een aandoening die de laatste jaren vaker voorkomt bij paarden. Op deze pagina staat een samenvatting over I.R. en de mogelijke gevolgen, zoals Equine Metabool Syndroom.
Insulineresistentie
I.R. is een stoornis in de stofwisseling van het paard. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat suikers (glucose) uit het bloed worden opgenomen door spieren en vetweefsel. Hierdoor blijft de suikerspiegel in het bloed normaal redelijk constant. Bij paarden met I.R. is er een verminderde gevoeligheid voor insuline. Hierdoor wordt de suiker concentratie in het bloed veel hoger voordat suiker uit het bloed wordt opgenomen door de spier- en vetcellen. De lever neemt het teveel aan suiker uit het bloed op, maakt hier vetten van, welke opgeslagen worden in vetweefsel.
I.R. komt tegenwoordig veel meer voor dan vroeger. Dit komt omdat de voeding van onze huidige paarden, denk aan hooi, gras en brokken, eigenlijk veel te rijk in voedingswaarde zijn. Hierdoor krijgt het paard eigenlijk teveel energie uit de voeding. Meer energie dan het paard verbruikt. Deze overmaat aan energie komt als glucose in het bloed. Paarden zijn er niet voor gemaakt om zoveel glucose in het bloed te hebben en het hele systeem raakt ontregeld.
We zien I.R. ook het meest bij de sobere rassen. Deze dieren hebben een zeer efficiënte stofwisseling, en zijn dus erg goed in voeding omzetten in energie.
Paarden met I.R. hebben vaak overgewicht en het is lastig om ze af te laten vallen. De dieren hebben vaak een dikke, harde manenkam en vetophopingen op de rug en billen. Hoefbevangenheid wordt vaak gezien als symptoom bij I.R.
I.R. kan bevestigd worden door de dierenarts. Het uiterlijk van het paard en het verhaal van de eigenaar geven vaak al veel aanwijzingen. Met bloedonderzoek kan de definitieve diagnose gesteld worden.
Wat is EMS (Equine Metabool Syndroom)?
EMS kan het resultaat zijn van Insuline Resistentie. De dieren hebben naast hun overgewicht en problemen om de suikers uit hun bloed op te nemen vaak ook een probleem met hun vetstofwisseling.
De overmatige hoeveelheid vetweefsel is gevoelig voor ontstekingen. Door de hoge druk in het vetweefsel kan dit afsterven, en dat gaat ontsteken.
Vetweefsel produceert hormonen en wanneer het vetweefsel ontstoken is komen er nog meer hormonen vrij. Deze hormonen hebben invloed op verschillende processen in het lichaam, waardoor de paarden bijvoorbeeld hoefbevangen kunnen worden.
Er is helaas geen therapie voor EMS. Het is wel belangrijk om de paarden af te laten vallen en zoveel mogelijk te laten bewegen. Bespreek met je dierenarts hoe je dit het best kan aanpakken. Een paard met veel overgewicht moet wel afvallen, maar dit moet wel gedoseerd gebeuren.
Volg Louise Oostdijk van VET-service op social media