Paardentandarts

Het is belangrijk om het gebit van je paard regelmatig te laten controleren. Dit doen we om problemen te voorkomen. Problemen met eten is een duidelijke aanwijzing dat er iets mis is met het gebit van een paard, maar ook andere symptomen kunnen voortkomen uit gebitsproblemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan moeilijk nageven met het rijden, hoofdschudden, gewichtsverlies, vieze geur uit mond of neus en kopschuwheid. Dit is slechts een greep uit de klachten.

Tandarts, dierenarts of gebitsverzorger?

Bovenstaande termen worden door elkaar gebruikt. Voor het gemak gebruiken we hierna de term (paarden)tandarts. Welke naam iemand gebruikt, dat is nog niet zo belangrijk. Wel is het belangrijk welke opleiding een tandarts heeft gevolgd. Ook is het belangrijk om op te letten of iemand dierenarts is. Een tandarts die geen dierenarts is, mag geen verdoving of sedatie toedienen per injectie. Ook mogen zij geen (wolfs)kiezen trekken. Dat is bij wet verboden.

Of een tandarts wel of geen dierenarts is, is minder belangrijk dan de opleiding die gevolgd is. Een goede tandarts maakt gebruik van een mondklem om een goed overzicht te krijgen van het paardengebit. De kiezen van een paard zitten ver achterin de mond en deze kan je niet goed bekijken of bevoelen zonder mondklem. Daarnaast wordt vaak gebruik gemaakt van een lampje en spiegel of endoscoop om de kiezen te bekijken.

Een kijkje in de paardenmond zonder en met een hoofdlamp.
Flinke haak op een kies ingekort en afgerond.

Sommige tandartsen werken met handvijlen. Hiermee worden de kiezen van het paard met de hand afgevijld. Dit is niet alleen hard werken voor de tandarts, maar ook minder effectief dan vijlen met elektrisch gereedschap. Met de handvijl is het vrijwel onmogelijk om de laatste kiezen goed te vijlen. Daarom gebruik ik elektrische vijlen. Hierdoor kan ik snel en nauwkeurig werken en duurt de behandeling minder lang met een mooi resultaat.

Correctie van de kiezen met een elektrische vijl en mondklem. De lamp zit hier bevestigd aan de mondklem en is daardoor op de foto niet te zien.
Snijtandcorrectie met elektrisch gereedschap.

Met de elektrische vijlen kunnen we goed bij de achterste kiezen. Het is belangrijk om alle tanden en kiezen goed op elkaar aan te laten sluiten zodat het paard het eten goed kan vermalen en in het rijden de kaak goed kan ontspannen en loslaten.

De elektrische vijlen die ik het meest gebruik. Linksboven de applecore voor de afronding, in het midden de burr voor correcties achter in de mond als er weinig ruimte is, rechts de disc voor overige correcties en onder het schijfje voor de snijtanden.

Wil je een afspraak maken voor een gebitscontrole of -behandeling? Stuur een bericht via de site of whatsapp.

Volg Louise Oostdijk van VET-service op social media