Paardentandarts

Het is belangrijk om het gebit van je paard regelmatig te laten controleren. Dit doen we om problemen te voorkomen.

Tandarts versus gebitsverzorger

Er zijn grofweg 2 soorten paardentandartsen. Je hebt dierenartsen die ook tandarts zijn en tandartsen die geen dierenarts zijn. Deze laatste groep mag geen sedatie toedienen! Iemand die geen dierenarts is mag een paard niet sederen of verdoven door middel van injectie. Wanneer dit wel gebeurd is dit tegen de wet!

Of een tandarts wel of geen dierenarts is, is minder belangrijk dan de opleiding die gevolgd is. Een goede tandarts maakt gebruik van een mondklem om een goed overzicht te krijgen van het paardengebit. De kiezen van een paard zitten ver achterin de mond en deze kan je niet bekijken of bevoelen zonder mondklem. Daarnaast wordt vaak gebruik gemaakt van een lampje en spiegel of endoscoop om de kiezen te bekijken.

Sommige tandartsen werken met handvijlen. Hiermee worden de kiezen van het paard met de hand afgevijld. Dit is niet alleen hard werken voor de tandarts, maar ook minder effectief dan vijlen met elektrisch gereedschap. Met de handvijl is het vrijwel onmogelijk om de laatste kiezen goed te vijlen.

Kiezen vijlen met elektrisch gereedschap en een mondklem.

Met de elektrische vijlen kunnen we goed bij de achterste kiezen. Het is belangrijk om alle tanden en kiezen goed op elkaar aan te laten sluiten zodat het paard het eten goed kan vermalen en in het rijden de kaak goed kan ontspannen en loslaten.

Wil je een afspraak maken voor een gebitscontrole of -behandeling? Stuur een bericht via de site.

Volg Louise Oostdijk van VET-service op social media