Influenza

Wat is influenza?
Influenza is eigenlijk paarden-griep. Het wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijk virus wat voor elke diersoort verschillend is. Binnen diersoorten zijn er dan ook weer meerdere variaties. Influenza is een virus wat zichzelf steeds veranderd, waardoor we elk jaar toch weer grieperig kunnen worden.
Paarden geven het virus makkelijk aan elkaar door als ze bij elkaar in de buurt zijn, zoals bijvoorbeeld op wedstrijd. De incubatietijd (de periode van het moment dat het paard geïnfecteerd wordt tot het moment dat het zelf virus gaat uitscheiden) is erg kort, 1-3 dagen. Hierdoor kan het goed zijn dat een paard al wel virus uitscheidt, maar zelf nog niet erg ziek is. Hierdoor verspreidt het virus makkelijk.

Paarden laten vooral griep-achtige verschijnselen zien. Zoals koorts, hoesten, neusuitvloeïng, spierpijn en spierslapte, niet willen eten, sloomheid en in een ernstiger geval een longontsteking. Paarden kunnen behoorlijk ziek zijn van influenza en het kan lang duren voordat ze opknappen, wel 3-6 maanden! Het komt niet veel voor dat paarden overlijden aan influenza. Als dit gebeurd zijn het vaak jonge veulens of oudere paarden die niet goed gevaccineerd zijn.

Waarom vaccineren?
Zoals eerder gezegd is het risico op sterfte door influenza niet heel groot. Maar het kan dus wel gebeuren, vooral bij hele jonge en hele oude paarden of paarden met een minder goede afweer. Ook kan het erg lang duren voordat een paard helemaal hersteld is van een influenza-infectie. Sommige paarden komen nooit meer terug op hun oude niveau.
Met vaccinatie kunnen we niet helemaal voorkomen dat een paard ziek wordt. Maar gevaccineerde paarden worden wel minder ernstig ziek en knappen sneller op. Ook zijn ze minder besmettelijk voor de paarden in hun omgeving.
Voor paarden geldt dat er groepsimmuniteit plaatsvindt als 80% van de paarden in de populatie voldoende beschermd is tegen influenza. Door paarden goed te vaccineren kunnen we deze groepsimmuniteit opbouwen.
Het is goed om bewust te zijn van het feit dat een vaccinatie een reactie zal oproepen in het lichaam. Een paard kan even wat grieperig zijn, of een zwelling krijgen op de plek waar de vaccinatie gegeven is. Meestal gaat dit vanzelf over. Paarden die heftig reageren op de vaccinatie hebben vaak een andere aandoening onder de leden, welke lang niet altijd opvalt. Daarom is het belangrijk om een dier klinisch na te kijken voordat het gevaccineerd wordt.

Wanneer vaccineren?
Veulens kunnen vanaf een leeftijd van 6 maanden gevaccineerd worden tegen influenza. Voor die tijd hebben ze nog antistoffen van de moeder in hun bloed. Een maand na de eerste vaccinatie wordt de tweede vaccinatie gegeven. Samen noemen we deze de basisvaccinatie. Het paard is na de basisvaccinatie na 2 weken goed beschermd tegen influenza. Deze bescherming houdt ongeveer 5 maanden aan.
De eerste herhalingsvaccinatie geven we 5 maanden na de basisvaccinatie, omdat de bescherming tegen influenza dan weer minder wordt. Na deze herhalingsvaccinatie is het paard voor minimaal 12 maanden goed beschermd tegen influenza.
Het is dus nodig om je paard meerdere keren te vaccineren tegen influenza om een goede bescherming te krijgen. Neem contact op met je dierenarts om te bespreken hou je jouw paard het beste kan beschermen tegen influenza.

KNHS en FEI
De KNHS en FEI hebben elk hun eigen regel als het aankomt op vaccineren tegen influenza.
De KNHS verplicht jaarlijkse enting van paarden voor influenza, met als voorwaarde dat ook de basisvaccinatie correct gedaan is. De basis vaccinatie bestaat uit twee vaccinaties die minimaal 21 dagen en maximaal 92 dagen na elkaar zijn toegediend.

Voor de FEI is het noodzakelijk dat je paard een correcte basisvaccinatie heeft gehad (twee vaccinaties met daartussen minimaal 21 dagen en maximaal 92 dagen). Daarna moet er elke 6 maanden (met een uitloop van 21 dagen) opnieuw gevaccineerd worden.

Let op! Paarden mogen 7 dagen voorafgaand aan deelname van een KNHS of FEI wedstrijd niet gevaccineerd worden!
Hou er ook rekening mee dat sommige paarden zich na de vaccinatie wat grieperig kunnen voelen, dus het is verstandig om de dag na de vaccinatie een beetje rustig aan te doen.

Volg Louise Oostdijk van VET-service op social media