Mestonderzoek

Tegenwoordig hoor je steeds meer over mestonderzoek bij paarden. Waarom doen we dit en hoe gaat dit in zijn werk? Je leest het hier.

Vaak worden paarden ‘blind’ ontwormd. Dat wil zeggen dat men volgens een vast schema ontworming toedient zonder dat we weten of het eigenlijk wel nodig is. Met mestonderzoek controleren we of het paard een wormbesmetting heeft en bepalen we welke ontwormingskuur het meest geschikt is.

Voor het mestonderzoek is een kleine hoeveelheid mest nodig. Deze mest wordt verwerkt en onder de microscoop bekeken. We tellen het aantal wormeitjes in de mest. Zo bepalen we of het nodig is om het paard te ontwormen en met welke kuur.

Het is belangrijk om te weten of je paard een (ernstige) wormbesmetting heeft. Op die manier kom je ook iets te weten over de wormdruk op je weiland. Een paard dat veel eitjes in de mest heeft zal ook het weiland waar dit paard loopt besmetten.

Een aarsmade in de mest na ontwormen

Ook kan mestonderzoek helpen in het kiezen van de meest geschikte ontwormingskuur. Soms is ontwormen zelfs helemaal niet nodig!

Neem contact op om meer te weten te komen over mestonderzoek voor jouw paard.

Volg Louise Oostdijk van VET-service op social media