Urticaria en Nodulaire necrobiose

Urticaria op het hoofd van een Haflinger ©VET-serivce

Urticaria
Urticaria zijn verdikkingen van de huid door oedeem (vochtophoping). De bulten zijn stevig, maar in te drukken met je vingers. Daarna blijft er een putje in de huid staan, dat is een teken dat het gaat om oedeem. Soms zijn het kleine bobbels, maar er kunnen ook grote ronde schijven in de huid ontstaan. 

Urticaria onder de buik van een Haflinger ©VET-service

Urticaria kunnen door verschillende redenen ontstaan, maar meestal zijn ze het gevolg van een allergische reactie. Dit kan komen door insecten, voeding, ziekte, stress, geneesmiddelen of andere middelen die met de huid in contact zijn gekomen.

Vaak onstaan urticaria vrij snel en trekken ze ook snel weg (binnen enkele uren of soms enkele dagen). De paarden kunnen er jeuk aan hebben, maar zijn er niet ziek van. 

Paarden met urticaria hoeven meestal niet behandeld te worden, maar het is verstandig om de dierenarts langs te laten komen als de bulten heel groot zijn, het paard er zichtbaar last van heeft, of wanneer het paard niet fit is (bijvoorbeeld wanneer het paard koorts heeft).
Vaak is de oorzaak niet te achterhalen, maar het is wel goed om te kijken naar veranderingen in het management om te proberen te achterhalen wat de urticaria veroorzaakt heeft. 

Urticaria op de schouder van een haflinger ©VET-service

Nodulaire necrobiose
Nodulaire necrobiose is een veel voorkomende huidaandoening bij het paard. Het lijkt een beetje op urticaria, maar er zijn wel degelijk verschillen.

Paint merrie verdacht van nodulaire necrobiose op het achterbeen ©VET-service

Waar urticaria zachte verdikkingen zijn, is er bij nodulaire necrobiose sprake van kleine, harde knobbeltjes/bultjes. Deze zijn meestal 1-3 cm is doorsnede. Meestal komen deze knobbeltjes voor op de hals of de plek waar het zadel ligt. 

Het is niet duidelijk waardoor de bultjes ontstaan. Waarschijnlijk worden ze veroorzaakt door insectenbeten of overgevoeligheid voor een stof uit de omgeving. Ook wordt er gedacht dat druk van het zadel de bultjes kan veroorzaken. Rijden met een voldoende dik zadeldek kan helpen in het voorkomen van nodulaire necrobiose.
Vaak verdwijnen de bultjes vanzelf, maar dit kan wel lang duren. Als dit niet het geval is, en het paard heeft last van de bultjes, kan een dierenarts eventueel medicijnen toedienen om te zorgen dat de bultjes sneller verdwijnen. Het chirurgisch verwijderen van de bultjes wordt afgeraden in verband met slechte wondgenezing en de littekens kunnen ook klachten veroorzaken. 

Paarden hebben er vaak weinig last van, maar het is wel aan te raden om een dierenarts te raadplegen als het paard wel last heeft van de bultjes, of wanneer deze open springen. Er zijn meerdere aandoeningen die sterk lijken op nodulaire necrobiose. Sommige van deze aandoeningen moeten wel behandeld worden. Daarom wordt aangeraden contact op te nemen met een dierenarts om de diagnose nodulaire necrobiose te bevestigen. 

Volg Louise Oostdijk van VET-service op social media